Home » Blog » Huidverbetering » Rosacea, welke triggers zijn er?

Rosacea, welke triggers zijn er?

door | 22 nov, 2021 | Huidverbetering

Herken jij jezelf betreft je huid  in het onderstaande voorbeeld:

In de puberteit heb je eigenlijk vrij weinig  klachten van je huid. Pas richting de dertig merkte je dat je huid aan het veranderen was. Er kwamen zichtbare rode gesprongen adertjes op je wangen. Na bijvoorbeeld inspanning of hete kruiden kon je behoorlijke rode wangen krijgen. Nu, de laatste tijd, krijg je ook last van bultjes en of ontstekingen op je wangen en of kin.

Komt dit herkenbaar voor?

Dit is de beschrijving van het verloop van de huidaandoening Rosacea. Rosacea komt steeds vaker voor en je ziet het voornamelijk bij vrouwen rond de dertigste levensjaar ontstaan. Er worden verschillende producten uitgeprobeerd om de huid rustig te houden. Ik zou je graag willen vertellen welke triggers er nog meer zijn om de Rosacea te laten opvlammen.

Welke uitlokkers wil je liever vermijden? 

» Het westers voedingspatroon

Het westerse voedingspatroon is veel gebaseerd op koolhydraten van granen en bewerkte voeding. Dit kan als gevolg hebben dat de darmen uit balans raken.

Er is namelijk een duidelijke relatie te zien met de huid Rosacea en de darmen. In de darmen zitten heel veel soorten bacteriën, zowel goede bacteriën als slechte bacteriën. Zij moeten in balans zijn met elkaar. Je kunt ze ook wel onze ‘ werkers ‘ noemen. Zij eten onze voeding en vervolgens maken zij hiervoor voor ons stoffen aan. Een mooi voorbeeld is dat één van de ‘ werkers ‘ slijm produceren, die onze darmwand beschermt tegen indringers. Maar wanneer deze werkers geen voeding krijgen nemen zij in hoeveelheid af met als gevolg een minder beschermende slijmlaag op de darmwand. Nu kunnen er indringers in je bloedbaan komen. Dit zou één van de oorzaken kunnen zijn van een huid met Rosacea.

Voeg daarom dagelijks lekker veel groente toe aan je menu.

» Een alcoholische drankje

Een lekker wijntje op het terras is heerlijk maar alcohol zorgt ook voor vaatverwijding. Bij de huid met Rosacea heeft de huid al meer gesprongen haarvaatjes en reageert sterker op alcohol. Dit kan behoorlijke rode wangen geven. Ik hoor van sommige vrouwen zelfs dat het onprettig aanvoelt die rode wangen.

Zoek leuke alternatieven wanneer je op het terras zit denk aan een alcoholvrije cocktail en een spa rood met citroen. Net zo lekker op een warme dag.

» Sterk gekruide gerechten

In sommige gerechten worden behoorlijk veel specerijen verwerkt. Heerlijk natuurlijk maar dit zorgt wederom voor een vaatverwijding met als resultaat rode ( branderige ) wangen. Gebruik in de keuken lekkere verse kruiden om zo een smaakvol gerecht in elkaar te zetten. Hierdoor kan je de pittige kruiden laten staan.

» Te vaak en/of heftige gezichtsbehandelingen

Op je huid leven vele soorten micro-organismen die de huid beschermen, in balans houden en de PH waarde regelen. Bij een huid met Rosacea is er o.a. een disbalans te zien in de micro-organismen op de huid. Je wilt nu juist de huid liefdevol behandelen. Dit betekent niet te heftige uitdrogende behandelingen uitvoeren. Dit brengt de huid nog verder uit balans.

Begin in de eerste fase de huid te voeden en te hydrateren. Ofwel zorg ervoor dat de huid zijn eigen vocht weer vast gaat houden. De huid wordt dan langzaam weer soepeler en zachter. Na fase 1 kan je door met specifiek de klacht aan te pakken. Dat kan bij de éne huid gericht zijn op de gesprongen haarvaatjes en bij de andere huid meer gericht op de ontstekingen.

Start met deze adviezen en merk wat het voor je huid gaat doen. Je kan het zelfs bijhouden in een klein dagboekje; wanneer wordt je huid erger? Reageert het op kruiden of juist door een wijntje? Schrijf het voor jezelf op om je huid te gaan begrijpen.

Wil jij na het lezen van mijn blog nog meer advies of zou je graag jouw onderliggende oorzaak willen weten van je onrustige huid?

Dan nodig ik je graag uit voor een huidanalyse bij mij in de praktijk. Samen lopen we een vragenlijst door, bekijk ik je huid en kan er een gericht behandelplan met adviezen voor je opstellen.

 

 

 

Over mij

Ik ben Els van der Kleij en ruim 19 jaar werkzaam in de beautybranche. Mijn specialisatie zijn huidproblemen. Na verschillende opleidingen van Schoonheidsspecialiste, Huidtherapie tot Orthomoleculaire voedingstherapeut heb ik mijn kennis gebundeld en een uniek concept gecreëerd in mijn praktijk.

Gerelateerde artikelen

Zon, Verantwoordelijk genieten?!

Zon, Verantwoordelijk genieten?!

Er worden zoveel verschillende berichten over de zon geschreven. Hierdoor kan je in verwarring raken. Enkele voorbeelden van deze berichten zijn:

Bericht 1: de zon heeft een slechte invloed heeft op de huid
Bericht 2: Gebruik geen zonnebrandcrème voordat je de zon in gaat
Bericht 3: Gebruik de gehele dag een zonnebrandcrème op de huid.

Welke informatie moet je nu aanhouden? Lees snel verder.

Lees meer

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin