Home » Blog » Huidverbetering » Huidtherapie, Wat is dat eigenlijk?

Huidtherapie, Wat is dat eigenlijk?

door | 11 mrt, 2022 | Huidverbetering

 Ik krijg vaak de vraag; ‘Wat voor praktijk heb je? Of Welk werk doe jij?’. Ik vertel dan dat ik een huidtherapeut ben en een Huidtherapie praktijk’ heb. Lang niet iedereen weet wat Huidtherapie precies inhoudt. Vandaar nu via deze blog een overzicht van Huidtherapie behandelingen en wat deze therapie kan betekenen voor je huid.

Even kort; wat is een huidtherapeut?

Een huidtherapeut is gespecialiseerd in de huid en huidaandoeningen. Zij hebben een HBO opleiding gevolgd, de opleiding Huidtherapie. Dit is een vierjarige opleiding waar alle facetten van de huid aan bod komen. Een huidtherapeut valt onder de wet BIG en en houdt zijn/haar vak bij, door meerdere bijscholingen te volgen. Dit wordt vastgelegd in het Kwaliteitsregister.

Wat is de werkwijze van een Huidtherapeut?

Een huidtherapeut werkt volgens een vaste werkwijze om te onderzoeken wat een huid nodig heeft. Dit wordt gedaan via een huidanalyse. Tijdens een huidanalyse wordt eerst een vragenlijst afgenomen om te onderzoeken wat er aan de hand is en waarom de huid reageert zoals hij doet. Hierna wordt de huid onderzocht en beoordeelt op de kenmerken van de huid. Na deze informatie te hebben gekregen wordt er een behandeltraject op maat opgesteld. 

In mijn praktijk combineer ik 3 therapieën samen; Huidtherapie en orthomoleculaire voeding en schoonheidsspecialiste. Hierdoor verbeter je een huid door zowel de binnenkant als de buitenkant van het lichaam aan te pakken. Door er ook mijn werk als schoonheidsspecialiste toe te voegen krijg je ook een ontspanningsmoment voor jezelf.

Welke Huidtherapie behandelingen zijn er?

Huidtherapie voor acne

Acne komt vrij veel voor, ongeveer 85% van de mensen heeft er weleens last van. De mate van de ernst varieert per persoon. De bekendste redenen zijn; een productie van de geslachtsklieren tijdens de puberteit. De invloed van de Propioni bacterie acnes. Deze bacterie leeft altijd op de huid en kan mede een rol spelen wanneer er een ontstekingen ontstaat op de huid. Wanneer acne op latere leeftijd aanwezig is of blijft kunnen er meerdere onderliggende oorzaken kunnen zijn. Denk aan bijvoorbeeld aan verkeerde huidverzorgingsproducten, darmproblemen of een overbelaste lever.

Behandeling van Bloos

Tijdens de huidanalyse gaan we op zoek naar de oorzaak van de acne. Vaak volgt er eerst nog een voedingsanalyse. Dit geeft ook meer aanwijzingen. De behandeling van acne bestaat uit meerdere reinigende gezichtsbehandelingen in combinatie met een voedingspatroon op maat gemaakt.

Huidtherapie voor Eczeem

Eczeem kan ontstaan op je jongere levensjaren of ontwikkelt zich wanneer je ouder bent. Het geeft vervelende bijwerkingen. De huid is vaak rood, erg droog, jeuk en voelt trekkerig aan. De ernst kan variëren van een klein eczeem plekje op de huid tot eczeem op het gehele lichaam. De omgeving heeft invloed op het tot uiting komen van het eczeem. Denk aan stress, voeding en huidverzorgingsproducten.

Eczeem heeft verschillende vormen met elk een andere oorzaak. Vaak is het immuunsysteem te actief aan het werk.  De reguliere zorg schrijft vaak corticosterioden crème en cetomacrogol creme voor. Dit zorgt ervoor dat het eczeem tot rust komt, maar je pakt hiermee niet de oorzaak aan en blijft het terug komen.

Behandeling van Bloos

In mijn praktijk gaan we uitzoeken wat de oorzaak is van het eczeem en wat de triggers zijn denk aan bijvoorbeeld stress. De huid ga ik voorzichtig behandelen met een gezichtsbehandeling. Zelf ga je de huid dagelijks verzorgen met aloë vera en jojoba olie. De aloë vera kalmeert het eczeem en de jojoba olie geeft het eigen huidtalg weer terug. Er kunnen ondersteunende therapeutische etherische oliën ingezet worden en eventueel supplementen zoals omega 3 vetzuren. Dit heeft o.a. het effect dat het immuunsysteem weer wat rust gaat krijgen.

Huidtherapie van Allergieën

Een allergische huid reageert te sterk op zijn of haar omgeving. Je kan allergische zijn voor materialen zoals nikkel of voor bepaalde voedingsmiddelen. De huid reageert vaak ook te sterk op veel huidverzorgingsproducten. Een allergische reactie uit zich in rode bultjes, rode vlekjes tot tinteling in de mond tot de ernstigste vorm. Deze vorm is zo heftig dat er zelfs een anaflyactische schock bij kan voorkomen. Bij deze vorm dragen de mensen altijd een epipen, zodat zij gelijk een tegen reactie kunnen geven. Bij de milde vorm van allergie is de oorzaak soms lastig te vinden. Het immuunsysteem reageert te sterk op iets van buitenaf. Waarom zou dat zo zijn? Of liggen de darmen overhoop? Of is toch de huid beschadigd door verkeerd productgebruik.

Behandeling van Bloos

In mijn praktijk gaan we eerst uitzoeken waardoor de huid zo reageert. En niet onbelangrijk op welk product, materiaal of voedingsmiddel reageert de huid. Dit wordt onderzocht via een allergie test of een voedingsintolerantie test, hiermee krijg je meer duidelijkheid waardoor je last krijgt van allergie.

De huid wordt voorzichtig behandelend met gezichtsbehandelingen met als doel kalmeren. Zelf ga je dagelijks de huid met natuurlijke huidverzorgingsproducten verzorgen die de huid ook tevens kalmeren.

Huidtherapie voor pigment

Pigmentvlekken komen vaak voor op het gezicht, nek en armen. Je kunt last krijgen van pigmentverschuivingen bijvoorbeeld tijdens de zwangerschap, het bekende zwangerschapsmasker. Andere reden kan zijn een verminderde doorbloeding in de huid, en dit geeft als je in de zon komt pigmentvlekken. In een onderzoek dat ik gelezen hebt, heeft de fijnstof in de lucht ook invloed op de vorming van pigmentvorming.

Behandeling van Bloos

Het allerbelangrijkste is de huid beschermen tegen de zon. Gebruik een goede zonnebrandcrème factor 30 en smeer deze om de 2 uur op de huid. Vooral tijdens zonnige dagen of stranddagen. In mijn praktijk ga ik de huid meerdere gezichtsbehandelingen geven, gericht op de pigmentvlekken. Je kunt met etherische oliën de pigmentvlekken mooi aanpakken zonder de huid te beschadigen. Zelf ga je de pigmentvlekken dagelijks in masseren met een mix van etherische oliën. Deze gaan zorgen dat het pigment uiteen gaat vallen en weer verdeeld of afgebroken gaat worden.

Huidtherapie voor huidveroudering

De huid verandert naarmate je ouder wordt. Het verouderingsproces begint al vanaf het 25ste levensjaar. Dit proces kan je vertragen door goede huidverzorgingsproducten te gebruiken. Het eten van gezonde voeding en voldoende vitamines binnen te krijgen. Geef je huid 1x per maand een gezichtsbehandeling. Varieer je af en toe van gezichtsproducten zodat je de huid blijf activeren. Zo blijf je de huid stimuleren.

Behandeling van Bloos

Het gebruik van etherische oliën geven een prachtige huidverbetering. Door het gebruik van natuurlijke huidverzorgingsproducten verbetert de huid al. Doe je dit in combinatie met gezichtsbehandelingen met etherische oliën en eventueel bindweefselmassage dan creëer je een verstevigende huidverbetering.

Huidtherapie voor Rosacea

Rosacea ontstaat vaak op latere leeftijd, denk aan rond het 40ste levensjaar. Er zijn 2 vormen van Rosacea. Vorm 1 uit zich aan diffuse roodheid op de wangen en soms neus. Vorm 2 uit zich ook in diffuse roodheid op de wangen en geeft ontstekingen op de wangen. Hierdoor lijkt het op acne maar dit is het niet. Dit kan je uit elkaar houden doordat er bij acne ook verstoppingen en mee-eters aanwezig zijn. Rosacea heeft dit dus niet.

De omgeving heeft ook invloed op deze huid. denk aan alcohol, sterke kruiden en warmtewisseling. De start van de huidverbetering is het belangrijk om dit zoveel mogelijk te vermijden.

Behandeling van Bloos

In mijn praktijk ga ik op onderzoek uit waarom de huid zoveel ontstekingen aanmaakt. Dit kan bijvoorbeeld met een ontlasting onderzoek. Na de een huidanalyse en een voedingsanalyse wordt er een behandeltraject opgesteld. De huid ga ik kalmeren met meerdere gezichtsbehandelingen. Zelf ga je dagelijks de huid verzorgen en kalmeren met natuurlijke huidverzorging.

Huidtherapie voor ontspanning

Stress, druk zijn, alsmaar blijven gaan. Dat is in onze maatschappij steeds normaler. Uiteindelijk gaat dit klachten geven zoals vermoeidheid en prikkelbaar naar je omgeving. Nu is het erg belangrijk om deze eerste signalen niet te negeren maar hier actie op te gaan ondernemen. De huid gaat ook reageren op stress. De huidskleur wordt wat valer, vermoeider, gevoeliger of meer zichtbare lijntjes.

Allereerst pak de stress aan en pak je leefstijl aan. Eet gezond, ga op tijd naar bed en verwen jezelf met een gezichtsbehandeling.

Behandeling van Bloos

In mijn praktijk geef ik ontspannende gezichtsbehandelingen om de huid en het lichaam de rust terug te geven. Wanneer er al een langere tijd stress aanwezig is adviseer ik eerst een voedingsanalyse aan. Na deze voedingsanalyse maak ik een voedingspatroon op maat. Gezonde voeding ondersteunt het lichaam in het herstel na een stressvolle periode. Verder kunnen er ook extra supplementen ingezet worden zoals magnesium of saffraan.

Nu heb je een beeld gekregen van wat een Huidtherapie behandeling kan doen voor de huid. Ik ben erg nieuwsgierig naar jouw  verhaal. Welke ervaring heb jij al gehad met een Huidtherapie behandeling? Of zou je weleens een Huidtherapie behandeling willen ervaren? 

Ik ben benieuwd naar je verhaal.

Laat in de reactie je antwoord achter, ik lees graag je verhaal.

Stralende groet,

Els

Over mij

Ik ben Els van der Kleij en ruim 19 jaar werkzaam in de beautybranche. Mijn specialisatie zijn huidproblemen. Na verschillende opleidingen van Schoonheidsspecialiste, Huidtherapie tot Orthomoleculaire voedingstherapeut heb ik mijn kennis gebundeld en een uniek concept gecreëerd in mijn praktijk.

Gerelateerde artikelen

Hoe pak je het huidverzorgingsritueel weer op?

Hoe pak je het huidverzorgingsritueel weer op?

Merk jij dat jouw huid reageert op een drukke periode? Je huid kan hierop gaan reageren door overgevoelig te reageren op producten of er ontstaan verstoppingen met een pukkeltje op je kin. Via deze blog wil ik je graag ondersteunen met tips om je huidverzorgingsritueel weer op te pakken na een drukke periode.

Lees meer
Zon, Verantwoordelijk genieten?!

Zon, Verantwoordelijk genieten?!

Er worden zoveel verschillende berichten over de zon geschreven. Hierdoor kan je in verwarring raken. Enkele voorbeelden van deze berichten zijn:

Bericht 1: de zon heeft een slechte invloed heeft op de huid
Bericht 2: Gebruik geen zonnebrandcrème voordat je de zon in gaat
Bericht 3: Gebruik de gehele dag een zonnebrandcrème op de huid.

Welke informatie moet je nu aanhouden? Lees snel verder.

Lees meer

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin