Home » Blog » Huidverbetering » Op zoek naar biologische huidverzorging

Op zoek naar biologische huidverzorging

door | 9 mei, 2022 | Huidverbetering

Wij worden steeds bewuster van het natuurlijke huidverzorgingsproducten, gezonde voeding en het milieu. De invloed van onze omgeving wordt gelukkig steeds bekender. Er zijn steeds meer merken die bewust de term ‘Natuurlijk’ vermelden op hun huidverzorgingsproducten.  Maar wat is natuurlijke huidverzorging? En wanneer mogen merken deze term gebruiken?

In deze blog wil ik je graag meer toelichting geven over ‘ Natuurlijke biologische huidverzorging’.

Wat is Natuurlijke Biologische huidverzorging?

Natuurlijke huidverzorging bestaat uit ingrediënten die uit de natuur is gehaald. Deze ingrediënten mogen niet in een fabriek te zijn nagemaakt. Dan worden deze ingrediënten natuur-identiek genoemd. De natuur is zo slim dat dit nooit 100% kan worden nagemaakt. Dit komt omdat een plant zijn eigen stofwisseling heeft en hiervoor gebruikt hij vele belangrijke stoffen. Deze stoffen bepalen dat de natuurlijke ingrediënten zo’n mooie werking hebben voor de huid. Dit kan nooit synthetisch nagemaakt worden.

Hoe herken je natuurlijke biologische huidverzorgingsproducten?

Het allerbelangrijkste wat ik je mee wil geven is ‘ lees de ingrediëntenlijst ;. De ingrediënten in de huidverzorgingsproducten bepalen of een product Natuurlijk of synthetisch is. Om het voor jou overzichtelijk te houden verdeel ik de ingrediënten in twee groepen.

  • Natuurlijke ingrediënten.
  • Synthetische ingrediënten/ natuur-identieke ingrediënten

In eerdere blogs van mij kan je nog meer nalezen over ingrediënten in huidproducten.

Wat zijn natuurlijke biologische ingrediënten?

Helaas kan de term ‘Natuurlijk’ zomaar gebruikt worden. Deze term is niet beschermd waardoor het lastig is voor jou als consument om Echt natuurlijk te herkennen.

Een tip van mij hoe je natuurlijke huidverzorging Nu wel kunt herkennen?

Onthoud synthetische ingrediënten en natuurlijke ingrediënten kunnen niet samen in een product zitten. Deze twee zitten elkaar in de weg dus als je de synthetische ingrediënten gaat herkennen kan je al veel huidverzorgingsproducten uitsluiten.

Vaak zegt de prijs van het product ook genoeg. Natuurlijke ingrediënten zijn kostbaar om te verwerken in een huidverzorgingsproduct. Een crème voor 5 euro kan niet een Echt natuurlijk product zijn.

Veel natuurlijke huidverzorgingsmerken met natuurlijke ingrediënten dragen vaak een certificaat, bijvoorbeeld het Eco certificaat. Dit certificaat geeft aan dat het product of bedrijf gekeurd is op de kwaliteit en dat het biologisch is.

Wat is effect van synthetische ingrediënten op je huid?

Synthetische ingrediënten hebben een slechte invloed op de huid en huidflora ( de beschermende micro-organismen ). Voorbeelden zijn:

  • Het uitdrogen van huid barrière, er ontstaat een overgevoelige huid die overal op gaat reageren.
  • Het verstoppen van de huid, denk aan acne en rosacea.
  • Negatieve invloed op de hormoonhuishouding
  • Sommige stoffen kunnen zelfs als gifstoffen opgeslagen worden in het lichaam. Hierdoor raakt het lichaam uit balans.

Al eeuwen lang worden bloemen en planten gebruikt voor de verzorging en heling van de huid. Nu kan de mens deze ingrediënten na maken in de fabriek. Zou dit eigenlijk wel mogelijk zijn? Het antwoord is ‘ natuurlijk niet ‘. De natuur heeft zichzelf zo slim gemaakt dat het niet na te maken is.

Neem nu als voorbeeld lavendel. Dit is een bekend ingrediënt dat in veel huidverzorgingsproducten wordt verwerkt. Lavendel heeft vele bekende werkingen zoals helend, verzorgend, ontspannend en werkt versterkend op het immuunsysteem. Om 1 liter lavendelolie te krijgen is er 100 kg planten/bloemen van de lavendel nodig. Dit is een dure grondstof om te verwerken in huidverzorging. Er worden al producten met lavendel voor 2 euro verkocht. Zou dit product dan de werking kunnen hebben van echte lavendel?  Nee, dat lijkt mij niet en n zo kom ik veel producten tegen in de winkels.

Laatst kwam ik een aloë vera gel tegen in de winkel waarin als extra ingrediënt een harde alcohol ( alcohol denat) was toegevoegd. Een harde alcohol droogt de huid enorm uit. Waarom zouden deze twee ingrediënten dan samen in een product zitten?  Dat is vreemd lijkt mij. En zo kan ik nog vele voorbeelden geven.

Waarom wil je natuurlijke huidverzorgingsproducten gebruiken?

Je huid is een levend orgaan en deze verdient een liefdevolle verzorging. De huid heeft vele functies die optimaal kan functioneren met natuurlijke huidverzorging. De natuur heeft het vermogen om de huid te herstellen, verzorgen en verbeteren. Het gezegde luidt ook  ‘Smeer niets op je huid wat je zelf niet kunt eten’. Laat ik nou net een masker hebben die is gemaakt van 2 kilo fruit!  Een kiwi masker of een abrikoos masker.

Wat is jouw ervaring al met Natuurlijke huidverzorgingsproducten? Ik lees graag je ervaringen

Wil je na lezen van deze blog er nog meer van weten, kom dan naar mijn training ‘Ingrediënten in cosmetica & voeding’ die binnenkort online komt.  Duurt dit te lang, meld je dan aan op mijn website voor een gratis huidanalyse en kan ik je eerder al je vragen beantwoorden.

Over mij

Ik ben Els van der Kleij en ruim 19 jaar werkzaam in de beautybranche. Mijn specialisatie zijn huidproblemen. Na verschillende opleidingen van Schoonheidsspecialiste, Huidtherapie tot Orthomoleculaire voedingstherapeut heb ik mijn kennis gebundeld en een uniek concept gecreëerd in mijn praktijk.

Gerelateerde artikelen

Zon, Verantwoordelijk genieten?!

Zon, Verantwoordelijk genieten?!

Er worden zoveel verschillende berichten over de zon geschreven. Hierdoor kan je in verwarring raken. Enkele voorbeelden van deze berichten zijn:

Bericht 1: de zon heeft een slechte invloed heeft op de huid
Bericht 2: Gebruik geen zonnebrandcrème voordat je de zon in gaat
Bericht 3: Gebruik de gehele dag een zonnebrandcrème op de huid.

Welke informatie moet je nu aanhouden? Lees snel verder.

Lees meer
Irritatie huid mondkapje

Irritatie huid mondkapje

Veel mensen krijgen last van hun huid door het dragen van een mondkapje. Klachten zijn huidirritatie, droge huid rondom de mond en sommige mensen krijgen er zelfs acne van. Deze nieuwe vorm van acne wordt ookwel Maske genoemd. Lees hier wat je kunt doen.

Lees meer

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin