Home » Blog » Gezonde voeding » Acne, oorzaak van binnenuit?

Acne, oorzaak van binnenuit?

door | 23 nov, 2021 | Gezonde voeding

In een eerdere blog ben ik in gegaan op de huidverzorging bij de acne huid. In deze blog wil ik in gaan op de oorzaak of oorzaken van acne.

Er kunnen meerdere oorzaken onderliggen bij het ontstaan van acne. De acne is wel zichtbaar op de huid maar binnen in je lichaam kan er een lichaamsproces onvoldoende werken met als gevolg een acnehuid.

Je spijsverteringsproces neemt je voedingsstoffen op en scheidt vervolgens de afvalstoffen uit. Dit is natuurlijk heel kort gezegd. Er gebeuren heel veel processen in je lichaam. Tijdens dit proces kan je lichaam moeite hebben met het uitscheiden van afvalstoffen. Dit kan ontstaan in de verschillende organen.

De invloed van voedingsmiddelen op acne.

De huid heeft de juiste voedingsstoffen nodig om al zijn functies goed uit te voeren. Denk aan vitamine C, E en vitamine D. In een eerdere blog heb ik geschreven welke vitamines allemaal nodig zijn.

Lees dit ook nog even door zodat je precies een beeld krijgt van welke voedingsmiddelen positief zijn voor je huid.

Welke voedingsmiddelen hebben een negatief effect voor je acne huid?

Er wordt veel geschreven over acne en voeding. Wat je vaak hoort is het vermijden van zuivel. Het klopt, zuivel heeft een negatief effect op de acne huid. Ik zal je uitleggen waarom. Door het eten of drinken van zuivel stijgt in korte tijd je bloedsuikerspiegel enorm. In je lichaam wordt insuline aangemaakt om je bloedsuikerspiegel weer normaal te krijgen. Dit zorgt ervoor dat er ook andere cellen worden aangemaakt. Dit heeft uiteindelijk effect op je talgklieren. Je talgklieren gaan hierdoor meer talg produceren en dit wil je natuurlijk voorkomen.

Veel westerse voedingsmiddelen hebben hetzelfde effect. Deze verhogen de bloedsuikerspiegel enorm, wat een toename van insuline aanmaak als gevolg heeft. Denk aan het nuttigen van lege koolhydraten zoals witte rijst, witte pasta of brood.

De relatie darmen en huid

In je darmen worden de voedingsstoffen vanuit je voeding opgenomen en afgebroken. Dit proces wordt uitgevoerd door de vele verschillende bacteriën in de darmen. Dit wordt  ook het darmmicrobioom genoemd. Er zijn goede en slechte bacteriën met allemaal een eigen werking. Nu draait het om de balans tussen deze bacteriën. Wanneer er een disbalans optreedt, ontstaan er darmklachten. Denk aan obstipatie, diarree, een opgeblazen buik of een pijnlijke buik.

Je voedingsinname heeft hier een grote rol bij een goede darmwerking. 80% van je immuunsysteem bevindt zich in je darmen. Bij een disbalans in de darmen worden er stoffen aangemaakt vanuit het immuunsysteem. Dit geeft vervolgens een reactie op de huid met als gevolg voor de acnehuid dat de acne verergert en pijnlijke ontstekingen veroorzaakt.

Wat kan jezelf doen voor een goede darmwerking?

  • Eet voldoende vezels
  • Eet voldoende groente en fruit
  • Vermijd zuivel in je voeding
  • Vermijd granen in je voeding.

De relatie lever en huid

De lever heeft vele functies voor je lichaam. Nu wil ik graag ingaan op de reinigende functie van de lever. De lever moet veel stoffen onschadelijk maken, denk aan stoffen vanuit de voeding zoals pesticides, onze eigen hormonen of Xeno oestrogenen. Xeno oestrogenen zijn stoffen die lijken op onze eigen vrouwelijke hormonen, maar zijn een stuk sterker in ons lichaam. Je krijgt deze binnen via verkeerde cosmetica, schoonmaakmiddelen, pesticides en nog een hele waslijst aan producten. Teveel van deze Xeno oestrogenen heeft als gevolg een disbalans in je hormoonhuishouding. Voor je huid kan dit betekenen dat er meer verstoppingen zoals mee-eters ontstaan. Je lichaam wil zijn afvalstoffen kwijt.

Wat kan je hier zelf aan doen?

  • Start de dag met een glas lauw warm water/ glas water met citroen

Dit zorgt ervoor dat je spijsvertering op gang komt. Je lever wordt hiermee geactiveerd.

  • Drink gedurende de dag 1 liter warm gekookt water, verspreid over de dag
  • Vermijd pesticides, dus eet zoveel mogelijke biologische groente en fruit.

Wil jezelf nu weleens weten waar jouw acne vandaan komt? Heb je weleens iets geprobeerd, maar nog niet het juiste gevonden?

Plan een afspraak voor een Gezondheid Check bij mij in. Je bent welkom in de Praktijk (coronaproof) . Is dat lastig, dan is er nu ook de mogelijkheid om een huidanalyse online in te plannen. Na dit gesprek weet jij welke stappen je kunt nemen voor het verbeteren van je huid.

 

 

 

Over mij

Ik ben Els van der Kleij en ruim 19 jaar werkzaam in de beautybranche. Mijn specialisatie zijn huidproblemen. Na verschillende opleidingen van Schoonheidsspecialiste, Huidtherapie tot Orthomoleculaire voedingstherapeut heb ik mijn kennis gebundeld en een uniek concept gecreëerd in mijn praktijk.

Gerelateerde artikelen

Welke voeding voor je immuunsysteem?

Welke voeding voor je immuunsysteem?

Zou je zelf misschien nog meer kunnen doen om je lichaam te beschermen tegen een virus?
Jazeker! Geef je lichaam genoeg vitamines en mineralen zodat ons beschermer; het immuunsysteem in volle paraatheid kunt reageren. Lees hier de basis vitamines.

Lees meer

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin